Zomerspektakel Maasdijk

Zomerspektakel Maasdijk

17 - 20 juli 2024

Verleden

De geboortedatum van het niet meer weg te denken zomerspektakel is zaterdag 26 juli 1986.
Het Maasdijkse feest is ontstaan uit de belevenis die ik als 12 jarige jongen oppikte uit het jaar 1976. Sociëteit de Happy Valley organiseerde destijds de Maasdijkse Paalkampioenschappen op het knusse parkeerterrein van de Vluchtheuvel aan de Willem de Zwijgerstraat. Het festijn werd opgeluisterd met muziek van een mobiele Happy Valley geluidsinstallatie. Ook was er die dag een Mis Maasdijk verkiezing en Pannenkoek eetwedstrijd.

Maar het Paalzitten was voor mij persoonlijk een ware belevenis met interviews, muziek en vele mensen die even aankwamen om de strijdlustige deelnemers aan te moedigen.
Zelf was ik er niet weg te slaan en heb alles tot de laatste minuut gevolgd. Er was veel hilariteit in Maasdijk en ook het enigste feestelijke evenement wat destijds plaats vond.
Nadat de duisternis zijn intrede deed moesten de Paalzitters noodgedwongen de steiger verlaten. ( toen ook al eigenwijs )

Het Happy Valley Paalzit evenement is daarna bij mij de harde schijf gezet en kon ik eigenlijk ook niet loslaten. Enkele jaren daarna kwam ik als trouwe bezoeker iedere week woensdag, vrijdag en zaterdag terecht in Sociëteit de Happy Valley tot dat in maart 1986 de Happy Valley noodgedwongen moest sluiten.

Er werd een protest Happy Valley avond georganiseerd in de Vrieskou rondom de Hervormde kerk. Een openluchtdisco met vele mensen die het totaal niet eens waren met dit onnozele besluit. Dit mocht jammer genoeg tot grote ergernis niet baten. Een ding was zeker wel of géén Happy Valley de naam mocht niet vergeten worden.

Mijn gedachten gingen weer geheel terug naar 1976 en dacht weer aan het Paalzitfestijn. Dit was voor mijn een grote droom dit weer eens op te starten + dat de naam Happy Valley weer in de picture zou staan. Ik ging wat mensen peilen en waren allen enthousiast. Voormalig voorzitter Lou van de Meer zag het ook helemaal zitten en gaf de goedkeuring.

Zo werd Piet van Geest ingeschakeld een bouwsteiger te plaatsen. Er werd een flyer gemaakt met de oproep Paalzitters gezocht en het balletje ging rollen. Arjen van der Ende vroeg ik mee te helpen en bestelde een grote Biertent. Robert van Holsteyn om de horeca te mannen en de vorm begon te komen.

Zaterdagochtend 07.00 uur begon de opbouw en 08.00 uur klonk het startschot van de Paalzitwedstrijd. Alle palen waren bezet met veel lol en hilarische taferelen. De bezoekers fietste nog over het plein met de gedachten wat gebeurd hier. ’s-Avonds waren de Sunrises ook van de partij met natuurlijk het onvergetelijk Happy Valley lied.

Na afloop konden we concluderen dat deze dag meer dan geslaagd was en naar meer smaakte. De legendarische videobeelden staan nog steeds in ons geheugen gegrift.
In de winter van 1987 werd er veel gepraat op verjaardagen over hoe we het zouden kunnen uitbouwen. Het was het gesprek op elke verjaardag en met resultaat
Zo kwam Arjan op het idee een put te graven op de plaats waar de Oranjeschool had gestaan en daar te gaan Fierljeppen. Dit uiteraard na de nodige biertjes, we verklaarden hem voor gek maar we gingen er toch in geloven en stroopte de mauwen op en gingen aan de slag. Het werd een groot succes, daarna is het heel hard gegaan met de groei van het Happy Valley Spektakelweekend. Later werd het comité uitgebreid met Piet van der Ende, Rinus van Beusichem, Albert Sloendregt en Wim Smit.

Uiteraard zijn we zéér blij met de benoeming van het Spektakelplein met zijn bijbehorende Spektakelmonument. Kort samengevat een Supertijd geweest.

Er werd een vriendenschare geboren die er allen voor gingen. Na 20 jaar met heel veel plezier was het de tijd om de volgende generatie de organisatie te laten overnemen.
In 2006 werd er na een Super stijlvolle afscheidsceremonie plaats gemaakt voor een nieuw vers team. Nu na bijna 30 jaar en een generatie later kunnen we nog steeds genieten van 3 dagen topamusement. Laten we dan ook hopen dat ook de volgende generatie het weer oppakt.
En zo laat Maasdijk zien waar een klein dorp groot in kan zijn.
Want Maasdijkers onder elkaar zijn niet te evenaren

Door Eeft van der Ende

Bekijk alle foto’s van de afgelopen jaren Spektakel